Snegl (1969) av Sivert Donali vises i Paléhaven
Sammen med Mesén har vi gleden av å vise lekeskulpturen Snegl i Paléhaven ved Oslo S i sommer. For noen vil dette bli et kjært gjensyn med den populære skulpturen, mens for andre vil det være et første møte med sneglen.
- Kategori
- Nyhet
- Publisert
Om kunstneren og skulpturen
Sivert Donali (1931–2010) var en norsk billedhugger som ble utdannet ved kunstakademiene i Oslo og København. Donali er kjent for sine livlige, naturalistiske fremstillinger av dyr. Blant hans verk finner vi skulpturer av alt fra skilpadder, sjøløver og traner.
For folk i Oslo er Donali kanskje mest kjent for skulpturen Snegl fra 1969. Med sin lekne form i sement og fargesprakende sneglehus i bemalt polyester har den gledet mange barn og voksne over hele byen.
Bakgrunn
Fra 1960-årene var det et kulturpolitisk mål at lokalmiljøene i Oslo skulle ha tilgang på kunst, og både kunstformidling og kunstnerens kompetanse rettet seg mer mot barns lek og idéverden enn tidligere.
Et ledd i denne politikken var at kunsten gjerne skulle tilgjengeliggjøres i flere eksemplarer. I 1971 bestilte dermed Oslo kommunes kunstsamling flere replikker av Snegl.
Sivert Donali stilte også ut ett av flere eksemplarer i kommunens eie på Høstutstillingen i 1972. Av de fire replikkene som Donali lagde, finnes fortsatt to. Én av disse har stått på uteområdet til Bogerud barnehage i over 50 år.
Sneglen i sentrum
Sneglen som presenteres i Paléhaven sto i en skulpturpaviljong på Økern i årene 2019 til 2021. Når snegleskulpturen nå vises ved Oslo S er det første gang den tar turen innom sentrum av byen.
Donalis Snegl kan minne om en av Norges mest kjente snegler, nemlig krattsneglen (Arianta arbustorum). Denne arten lever over hele landet og store deler av Europa. Den er glad i åpne habitater og skogsområder hvor det er høy fuktighet, og trives kanskje derfor ekstra godt under Paléhavens svale trær.
Om samarbeidet
Gjennom samarbeidet med Mesén gir vi et gjensyn med kunstfavoritter noen ikke har sett på en stund, mens verkene for andre vil oppleves som nye.
Målet er at verk i Oslo kommunes kunstsamling som venter på sin nye plassering, kan komme hele byens befolkning til gode.
I Paléhaven kan kunsten bidra til å skape gode oppholdsrom og økt opplevelsesverdi, og gjennom årlig utskiftende utstillinger er målet at kunsten også skal gi nye og uventede blikk på vår historie og felles urbane omgivelser.