En kunstsamling på vei

Oslo kommunes kunstsamling presenterer nyinnkjøpte kunstverk på Gamle Munch fra 23. januar – 16. mars 2025. Her vil du få se i overkant av 200 kunstverk innkjøpt fra 2022 til og med september 2024.

I januar lanserer vi også arrangementer knyttet til presentasjonen, deriblant omvisninger, kunstnersamtaler, paneldebatt og en satsing for barn og unge.

Kategori
Presentasjon
Dato for arrangement
Sist oppdatert: 
To personer med hvite hansker og frakker holder i hvert sitt kunstverk.
Arvid Pettersen, All this Water (2016-2023). © Arvid Pettersen / BONO. Foto: Marit Gjermundrød

Oslo kommunes kunstsamling anskaffer, produserer, forvalter og formidler kunst i byens offentlige rom og bygg. Samlingen består av kunst som er tilkommet ved direkte oppdrag til kunstnere, utlyste konkurranser, gitt som gaver eller kjøpt inn.

Presentasjonen på Gamle Munch viser innkjøpte kunstverk fra og med 2022 til og med september 2024. De kunstneriske uttrykkene favner bredt og inkluderer maleri, grafikk, tegning, skulptur, keramikk, tekstilkunst, foto, video og performance.

De i overkant 200 kunstverkene som vises er alle ment for utplassering. I tillegg presenteres kunstverk som allerede er montert, eksempelvis i skolebygg, bydelshus og sykehjem. I sistnevnte tilfelle viser vi dokumentasjon av kunstverkene der de finnes.

Et utvalg av kunstverkene du får se på Gamle Munch. Hanan Benammar, Erkjennelse, Innsikt, Kunnskap (2020). © Hanan Benammar / BONO.
Ann Cathrin November Høibo, Virvel for virvel (2024). © Ann Cathrin November Høibo / BONO. Foto: Lea Stuedahl
Ahmed Umar, Glowing Phalanges #1 (2021). © Ahmed Umar / BONO. Foto: Uli Holz
Mari Slaattelid, Blått Skjema (2023). © Mari Slaattelid / BONO. Foto: Vegard Kleven

Kunst der folk er

Oslo kommunes kunstsamling kjøper kunst som plasseres der folk jobber og oppholder seg, det gjelder i første rekke kommunale virksomheter og arbeidsmiljøer. Dette er kunst som bare unntaksvis havner på en kunstutstilling. Vi velger derfor bevisst å ikke bruke ordet utstilling om denne presentasjonen av kunstverkene. De monteres ikke på vanlig måte, men vil stå oppstilt langs vegger, plassert i hyller og på paller, klare for utplassering.

I tillegg til å vise nyinnkjøpte verk gir presentasjonen et innblikk i hvordan Oslo kommunes kunstsamling orienterer seg og jobber. Virksomhetene og byggene vi plasserer kunst i, er i kontinuerlig endring. Virksomhetene omorganiseres og redefineres som resultat av politikk. Byggene og rommene rehabiliteres, rives og bygges om. Følgen er at Oslo kommunes kunstsamling alltid vil være en samling på vei, uten forutsigbarheten og stabiliteten et kunstmuseum kan tilby. I stedet kommer kunsten tett på folk, med mulighetene og utfordringene det innebærer.

Are Blytt og Hans Christian Skovholt, Antikrakk #4 (2022). © Are Blytt / BONO © Hans Christian Skovholt / BONO. Foto: Marit Gjermundrød
Paul Osipow, Ciao Carlo #33 og #37 (2022). © Paul Osipow / BONO
Ingerid Jordal, She Hunts 1 (2017). © Ingerid Jordal / BONO
Astrid Sleire, Foldet konstruksjon #4 (2022). © Astrid Sleire / BONO
Bjarne Bare, Radiator Core # 4 (2023). © Bjarne Bare / BONO

Blåser liv i en tradisjon fra 1970- og 80-tallet

Presentasjonen av nyinnkjøpte kunstverk på Gamle Munch er ikke ny av dato, men en reaktivering av en tradisjon fra 1970- og 80-tallet som den kommunale avdelingen Ny kunst sto bak der de jevnlig presenterte kunsten de kjøpte. Dette gikk for seg på Tøyen, i de samme lokalene Oslo kommunes kunstsamling nå tar i bruk.

Praktisk informasjon

Åpningstider: 

  • Mandag: Stengt
  • Tirsdag-søndag: 11:00-17:00
  • Torsdag: 11:00-19:00

Lokalene du finner presentasjonen i:

  • Sal A
  • Sal B
  • Prosjektrommet på Gamle Munch

Gratis inngang.