HER SLUTTER GRÜNERLØKKA

Byen utvikler seg kontinuerlig, med de fleste av oss som passive iakttagere. I prosjektet HER SLUTTER GRÜNERLØKKA gir den etter hvert så legendariske Tegneklubben seg i kast med byutviklingen på Grünerløkka, med blyant og papir som analyseredskap.
Kategori
Nyhet
Publisert
Sist oppdatert: 

Kunstprogram

SAMMENomGATA (2019-2021) er et kunstprogram med fokus på temporær visuell kunst, i og omkring Thorvald Meyers gate i Oslo, i forbindelse med oppgraderingen av gata.

Oppgraderingen er nå ved veis ende og Tegneklubbens HER SLUTTER GRÜNERLØKKA er et av to prosjekter som avrunder SAMMENomGATA i 2021. Denne delen av SAMMENomGATA skal få fram kunstnerperspektivet i byutviklingen, kunstneren i byen - kunstneren som ser byen, og som problematiserer at den endrer seg.

Fem personer fotografert foran mange tegninger. Foto.
Tegneklubben består av Terje Nicolaisen, Paul Dring, Martin Skauen, Ulf Carlsson og Bjørn Bjarre. Martin Skauen og Paul Dring bor i Danmark og Sandefjord og var ikke til stede da bildet ble tatt. Kunstbokforlaget Uten tittel gir ut boka, her representert ved forlegger Marcus Bøhn. Fra v. Marcus Bøhn, Terje Nicolaisen, Linn Cecilie Ulvin, Ulf Verner Carlsson, Bjørn Bjarre. Foto: Trond A Isaksen/Kulturetaten, Oslo Kommune

Tegning som felleskap

Kurator for SAMMENomGATA, Linn Cecilie Ulvin, har invitert Tegneklubben til å gjennomføre et prosjekt som skal handle om livet i og omkring Thorvald Meyers gate anno 2021, med vekt på menneskene, bylivet og oppgraderingen av gateløpet.

Ulvin er interessert i hvordan Tegnklubben har gjort det å tegne til et fellesskap, og at gruppa finner motivasjon og metode nettopp i fellesskapet. Tegneklubben driver en slags temporær tegning i offentlig rom som gjør dem både til observatør, kommentator, forslagsstiller og debattant. Klubben har ikke selv noen klar agenda, og reagerer på alle forsøk på organisering. Tegneklubben har et kritisk blikk på byen, samfunnet, hverdagslivet, kunstfeltet og kunst i offentlig rom, og ved å invitere Tegneklubben inn i prosjektet lar Ulvin kunsten gå byen etter sømmene.

Et kritisk blikk er viktig i et kunstprosjekt som har som mål å forholde seg til de endringene som Oslo og Grünerløkka gjennomgår, og hva folk som bor, arbeider og oppholder seg i bydelen erfarer. Å stille spørsmål er også nødvendig for å finne fram til hva verdien av å skape kunst, og temporær kunst i en byutviklingsprosess kan være, en sammenheng hvor kunsten er utsatt for mange behov som ikke handler så mye om å utvikle kunst. Hvordan koronapandemien har endret vår levemåte, og forutsetninger for å arbeide, noe som særlig har rammet kunstnere og en del andre næringsgrupper med sårbare økonomier, kan gjøre oss mer oppmerksomme på at nødvendigheten av kunst og kunstproduksjon må tydeliggjøres.

Linn Cecilie Ulvin er kurator for SAMMENomGATA. Ulvin er billedkunstner, forfatter og frilans kurator. Foto: Trond A. Isaksen
Grünerløkka Sleeve Tattoo Blues - et ikke ukjent syn på Løkkas barer

HER SLUTTER GRÜNERLØKKA

Tegneklubben har gått rundt i området, lest om Grünerløkka og lett frem billedmateriale. På grunn av pandemi-tider har web-kamera og zoom blitt tatt i bruk for å samles; Martin Skauen på Fyn, i Danmark, Terje Nicolaisen, Paul Dring, Ulf Carlsson og Bjørn Bjarre på atelierene til Ulf og Bjørn i Oslo. Resultatet av Tegneklubbens prosess er HER SLUTTER GRÜNERLØKKA - en bok, en utstilling og et utvalg tegninger som vil vises i reklamemontere på holdeplasser og sykkelstativer på Grünerløkka. Tegningene nærmer seg Grünerløkka med humor og varme, og med et skråblikk særegent for akkurat Tegneklubben.

Boken inneholder 220 tegninger i en klassisk skissebokestetikk i smartphone-format. Kunstbokforlaget Uten Tittel er forlegger og distributør. Gjennom en kampanjeperiode utført av Tegneklubben og Uten tittel, distribueres boka gratis på Grünerløkka, der den blir lagt ut på butikker, bibliotek, barer, utesteder og cafeer, hvis smittevernhensyn tillater det. Boka er også tilgjengelig for bestilling og under og etter kampanjeperioden vil den være tilgjengelig for salg i bokhandlere og nettbokhandlere. Målet er å nå ut til befolkningen på Grünerløkka, besøkende i bydelen, Oslo by, og kunstfeltet. Fra 26. april vil et utvalg tegninger presenteres i reklamemontere på holdeplasser og sykkelstativer på Grünerløkka. Mer informasjon om lanseringen kommer.

Cathrine Constanse Gjelsnes har drevet Galleri 69 siden starten i 2004. Originaltegninger fra HER SLUTTER GRUNERLØKKA vises på galleriet i perioden 16 april-23 mai. Foto: Trond A Isaksen/Kulturetaten, Oslo Kommune
Kunstner Gunnhild Torgersen har hatt oppdrag å montere utstillingen. Foto: Trond A. Isaksen

Utstilling på Galleri 69

En stor del av SAMMENomGATA er å engasjere og involvere lokale ressurser. Det har derfor vært viktig for Ulvin å involvere Grünerløkka Lufthavn og Galleri 69 i denne prosjektdelen, i tillegg til å knytte seg til aktører og næringsliv på Grünerløkka. Tegneklubbens originaltegninger vises derfor i en utstilling på Galleri 69. Utstilling har vært utsatt på grunn av covid-19, men åpner 7. mai. Utstillingen vil være åpen 7, 8, 9, 14, 15, 16, 20, 22, og 23. mai, og 3-6. juni.

Grünerløkka Lufthavn er en aktør med sterk lokal forankring, som fungerer som en alternativ og frittstående kulturarena i Oslo. Galleri 69 retter seg mot visuell kunst og representerer en uavhengig kunstnerstyrt gallerivirksomhet som viser profesjonelle kunstnere på Grünerløkka.

Gjeldende smittevernshensyn forhindrer ordinær åpning av utstillingen. Se derfor den digitale presentasjonen av utstillingen under.

Fra Tegneklubbens utstilling på Galleri 69. Utstillingen vil være åpen 7.05-6.06-2023, Foto: Trond A. Isaksen
Tegneklubben: Her slutter Grünerløkka på Galleri 69. Foto: Trond. A. Isaksen
Tegneklubben: Her slutter Grünerløkka på Galleri 69. Foto: Trond. A. Isaksen
Tegneklubben: Her slutter Grünerløkka på Galleri 69. Foto: Trond. A. Isaksen
Fra Tegneklubbens utstilling på Galleri 69. Utstillingen vil være åpen 7.05-6.06-2023, Foto: Trond A. Isaksen
Fra Tegneklubbens utstilling på Galleri 69. Utstillingen vil være åpen 7.05-6.06-2023, Foto: Trond A. Isaksen
Fra Tegneklubbens utstilling på Galleri 69. Utstillingen vil være åpen 7.05-6.06-2023, Foto: Trond A. Isaksen
Fra Tegneklubbens utstilling på Galleri 69. Utstillingen vil være åpen 7.05-6.06-2023, Foto: Trond A. Isaksen

Prosjektopplysninger

  • Kurator: Linn Cecilie Ulvin
  • Oppdragsgiver: Kulturetaten
  • Prosjektledere i Oslo kommunes kunstsamling: Aud Ganberg / Else Haavik