Bli kjent med kunstsamlingens praksisstudenter

I høst er vi så heldige å ha to praksisstudenter fra OsloMet i Oslo kommunes kunstsamling. Bli bedre kjent med dem og hva de jobber med hos oss!

Kategori
Intervju
Publisert
Sist oppdatert: 
To personer sitter på en trapp. De ser mot kamera. Foto.
Studentene Mathias Tråstadkjølen Neby (t.v) og Harald Body fra OsloMet er i praksis hos Oslo kommunes kunstsamling. Foto: Ingvild Brekke Myklebust.

Tekst: Marit Gjermundrød

Mathias Tråstadkjølen Neby og Harald Body går siste året på Bachelor i Kunst og design ved OsloMet. Nå skal de være hos oss i ti uker, og har allerede blitt en del av større kunstprosjekter. Og ikke minst har de lært mye om kunsten ute i Oslo, noe som har fylt bybildet deres med nye historier og sammenhenger.

– Hei Mathias og Harald! Fortell! Hva studerer dere og hvorfor?

– Studieretningen vår er kunst og formidling – et studium som favner bredt innen faget. Nettopp det at det byr på mye praktisk arbeid, gjorde at jeg søkte meg inn, sier Mathias.

– For meg handlet det mest om at jeg hadde lyst til å gjøre noe kreativt, forteller Harald, som i likhet med Mathias gikk Kunst, design og arkitektur på videregående skole. De to studentene trives godt med å jobbe med egne, skapende prosjekter.

Innsikt i kunst i offentlig rom

– Vi er så glade for å ha dere med på laget i høst! Hvorfor valgte dere å ha praksis hos oss i kunstsamlingen?

– Når jeg er ferdig med å studere har jeg lyst til å jobbe med mye av det samme som gjøres her, slik som formidling, kunstprosjekter og administrativt arbeid. Så dette er veldig nyttig erfaring for meg. I tillegg synes jeg det er interessant å se hvilken kunst som finnes i samlingen og hvordan kunstverkene kan aktualiseres, sier Mathias.

Harald synes det er spennende å få innsikt i hvorfor kunsten er plassert der den er i det offentlige og hvilken stedsspesifikk betydning den da får:

– … og generelt lære om kunst i offentlig rom, noe vi også skal ha mer om på studiet etter praksisperioden er ferdig.

Harald og Mathias i Oslos nye skulpturpark - Klosterenga park - i Gamlebyen. Foto: Ingvild Brekke Myklebust.

«Oi! Dette er en ordentlig jobb!»

– Dere har bare vært hos oss i et par uker, men har allerede hatt ulike arbeidsoppgaver. Hva har dere jobbet med så langt?

– Vi har laget et utkast til en kunstvandring knyttet til Oslos byjubileum neste år, hvor vi først har blitt kjent med samlingen, sett på hvor verk er plassert i byen og så laget et forslag basert på dette, forteller Harald.

Mathias fortsetter:

– Det var utfordrende fordi det er så mye å velge mellom! Så det gjaldt å finne en god sammenheng. Forslaget vårt ble en eventyrvandring i sentrum, hvor vi knyttet sammen skulpturer med eventyrlig eller mytologisk tematikk, samt med en relasjon til Oslo.

© Dyre Vaa (1903-1980), Kari Trestakk (1937) / BONO. Foto: Trond A. Isaksen.
© Gustav Vigeland (1869 - 1943), Rikard Nordraak (1842-1866), 1905. Foto: Per Berntsen.
© Dyre Vaa (1903-1980), Per Gynt knuger reinsdyret (1935) / BONO. Foto: Trond A. Isaksen.

I tillegg til dette bistår også praksisstudentene i research til kunstprosjektet på den kommende Fornebubanen. De synes det er gøy å få tilliten og få delta på mye på kort tid:

– Jeg føler vi har fått ansvar, og ble litt sånn «Oi! Dette er en ordentlig jobb!», sier Mathias smilende.

Når praksisen er overstått håper studentene å sitte igjen med ny kunnskap og relevant jobberfaring.

– Det er verdifullt å se hva som er forskjellen på studiet og arbeidslivet. På den måten lærer man hva som er lurt å ta med videre fra studiene og hva man selv må sette seg inn i, avslutter Mathias.