Utstillingen "Tidsbilder" i Deichman Bjørvika
Utstillingen "Tidsbilder" er et samarbeid mellom Oslo kommunes kunstsamling og Deichman Bjørvika. Det er den tredje utstillingen i et utstillingsprogram utarbeidet av kuratorer fra Oslo kommunes kunstsamling og Deichmans utstillingskurator Erik Kaspartu. Utstillingen kan oppleves i Deichman Bjørvikas fjerde etasje blant bøker om kunst, arkitektur, helse, teknologi og naturvitenskap, fra 5. juni til 24. september 2023.
- Kategori
- Arrangement
- Dato for arrangement
Uttrykk for noe tidstypisk
Kunstverkene i Tidsbilder er alle forskjellige i uttrykk, stil og format, men deler en felles idémessig ramme; de er uttrykk for noe tidstypisk.
Verkene i utstillingen er hentet fra Oslo kommunes kunstsamling. De er til vanlig utplassert i kommunale og offentlige arbeidsplasser, i barnehager, på sykehjem eller skoler. Noen kunstverk venter på egnede lokaler, og hviler midlertidig i tilpassede kunstlagre. I utstillingen presenteres informasjon om de ulike kunstverkenes visningshistorikk. Dette forteller noe om de skiftende kontekstene kunsten har vært en del av.
Utstillingen viser hvordan kunst er uttrykk for noe typisk for sin egen tid og hvordan menneskene, tiden og stedene kunstnerne har tatt for seg i arbeidene, endrer seg og blir til nettopp tidsbilder.
Samlet for første gang
Flere av verkene har Oslo som fellesnevner og viser menneskene i byen og kjente og ukjente steder i og rundt Oslo. Vi får også innblikk i byens sosiale og fysiske randsoner. Det kan være steder og personer rundt oss som har falt ut av fellesskapet, er i transitt, eller protesterer mot det bestående. Andre verk i utstillingen ser utover Oslo og Norge samtidig som de adresserer sider ved samfunnet som gjør seg gjeldene her.
Noen få kunstverk presenteres med korte infotekster. Til sammen gir utstillingens kunstverk oss særegne visuelle fortellinger i det de nå kan oppleves samlet for første gang hos Deichman Bjørvika.
Disse kunstnerne stiller vi ut
Ayo Akinsete, Signe Marie Andersen, Menga Schjelderup-Ebbe, Johan Fahlstrøm, Kristian Kalmer, Anne-Liis Kogan, Alexander Rishaug, Terje Roalkvam, Sven Sæther, Mikkel McAlinden, Eline Mugaas og Christopher Nielsen.
Bli bedre kjent med kunsten på omvisning
Torsdag 29. juni, 10. august og 7. september 2023 kl. 14:30 kunne du bli med på gratis omvisning i biblioteket, hvor du blir bedre kjent med både de permanente og de skiftende utstillingene.
Vi holder også en egen omvisning under Kulturnatt og Oslo Art Weekend, fredag 15. september kl. 16:00.
22. juli-markering: lydkunstverk av Alexander Rishaug i Deichman Bjørvika
22. juli 2023 kl. 15:25 kunne du oppleve Alexander Rishaugs unike lydverk Y (59° 54’ 54.76” N 10° 44’ 46.03” Ø), som tar utgangspunkt i lydopptak fra ulike rom i Høyblokka i det regjeringskvartalet i Oslo.
Visningen var gratis og startet kl. 15:25 i kinosalen på biblioteket. Finn ut mer om kunstverket og visningen her.
Om samarbeidet
Deichman Bjørvika og Oslo kommunes kunstsamling har inngått et samarbeid om å vise kunst fra samlingen som del av kuraterte program i bibliotekets utstillingsrom. Mens Deichman Bjørvika er et offentlig rom med et stort og mangefasettert publikum, har Oslo kommunes kunstsamling et bredt utvalg kunst.
Siden åpningen av Deichman Bjørvika i 2020 har biblioteket satset på temporære visninger av kunst som en viktig del av publikumstilbudet, og biblioteket er med sine mer enn 2 millioner besøkende den best besøkte publikumsinstitusjon i Norge som har visning av kunst på programmet.
Oslo kommunes kunstsamling er omfattende og befinner seg i en rekke offentlig rom og bygg, men har ikke noe eget utstillingsrom. Når vi viser kunst fra Oslo kommunes kunstsamling i Deichman Bjørvika håper vi det kan oppstå et spennende samspill mellom biblioteket som et offentlig kunnskapsrom og kunst som sanselig uttrykk og opplevelse, begge kilder til innsikt og læring.
I fellesskap ønsker vi å vise noe av denne kunsten til den store andelen av Oslos befolking som besøker Deichman Bjørvika med mål om at publikum skal få engasjerende møter med Oslos felles eide kunst.
Det kuraterte programmet kommer i tillegg til den kunsten fra samlingen som allerede finnes på biblioteket.