Bentsebrua skole

Bentsebrua skole i Treschows gate ved Akerselva blir en ny ungdomsskole beregnet for rundt 540 elever. Skolens navn refererer til tomtens beliggenhet ved Bentsebrua som opprinnelig stod ferdig i 1901, i et område som bærer på en rik industrihistorie. 

Kunstnerne Camilla Steinum og Liv Bugge har fått oppdrag om å utforme kunst til den nye skolens uteområde.

Kategori
Pågående prosjekt
Prosjektperiode
2021-2025
Sist oppdatert: 
Skolen og skolegården med grønt landskap i forgrunnen og skolen i bakgrunnen. Foto
Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur

Om skolen

Ola Roald Arkitektur står bak det nye skolebygget i samarbeid med landskapsarkitektene Gullik Gulliksen. 

Byggets arkitektur er inspirert av områdets historie og refererer til bygningstypologien man historisk fant langs Akerselva, gjerne fabrikkbygg - store teglbygg med en variert volumoppbygging ut fra programmatisk innhold, økonomi og tilgjengelig tomteareal. 

I tillegg til vanlig skoledrift vil det nye bygget romme en flerbrukshall med tre saler samt areal som kan disponeres som ungdomsklubb på kveldstid. Det har vært fokus på å skape rom som legger til rette for sosiale møteplasser og kulturell aktivitet – både for elever og lokalmiljø.

Illustrasjon av interiør i Bentsebrua skole.
Illustrasjon: Ola Roald Arkitektur

Kunstprosjektet

Skolens kunstplan legger føringer for at kunsten skal være tilgjengelig til alle døgnets tider og skal inngå i skoleområdet til berikelse og refleksjon for elever, lærere og besøkende.

Seks kunstnere ble invitert til en lukket konkurranse om oppdrag til to kunstprosjekter til den nye skolen på Sagene. Kunstutvalget hadde et ønske om at både kunstnere med og uten erfaring fra offentlige kunstprosjekter ble invitert.

De respektive kunstnerne var Gardar Eide Einarsson, Ayatgali Tuleubek, Ane Mette Hol, Marius Engh, Liv Bugge og Camilla Steinum. De to sistnevnte ble valgt til oppdraget.

Om kunstnerne og kunsten

Camilla Steinum (f. 1986) bor og arbeider i Berlin og Oslo. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo med MFA ved Kunstakademiet i 2012. 

Verket Pusterom består av en bronseskulptur i en organisk form perforert med hull som slipper gjennom sollyset. Skulpturen har en høyde på omtrent 1,5 meter og skal kunne fungere som en fredelig kokong hvor elever kan trekke seg tilbake og få en pause i en hektisk skolehverdag. 

Rent estetisk og formmessig vil verket finne en naturlig plass på skolens nedre grøntområde som grenser til gangveiene langs Akerselva. 

Camilla Steinums skulptur Pusterom i prosess. Foto: Camilla Steinum

Liv Bugge (f. 1974) bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har en post-graduate fra Hoger Instituut Voor Schone Kunsten i Belgia i 2003.

Bugges verk Himmelspeilet består av et støpt betongområde i skolegården, hvor himmelhvelvingen og dens stjerner speiles ved hjelp av rundt 150 skårne og slipte steiner plassert innenfor et messinggrid med en diameter på syv meter. 

Verket skal inspirere betrakteren til å løfte blikket mot stjernehimmelen, og reflektere over våre kosmiske omgivelser og historiske forståelse av denne.

Liv Bugges verk i prosess. Foto: Liv Bugge

Detaljer

Prosjektdetaljer
Type prosjekt Permanent
Kunstnere Camilla Steinum og Liv Bugge
Kunstkonsulent Are Blytt og Hans Christian Skovholt
Kunstfaglig prosjektleder Marianne Hall, Oslo kommunes kunstsamling
Byggherre Oslobygg
Arkitekt Ola Roald Arkitektur
Landskapsarkitekt Gullik Gulliksen AS
Kunstutvalg Pia Sylvie Berg, Oslobygg
Jan Tore Haugen Brunstad, Utdanningsetaten
Espen Schulze, Ola Roald Arkitektur
Heidi Borgersen, Gullik Gulliksen
Område Bydel Sagene
Forventet ferdigstillelse Vår 2025