Fornebubanen

​Fornebubanen blir en ny T-banetrasé med seks stasjoner fra Skøyen til Fornebu. Det skal etableres kunst på hver stasjon som vil gå i dialog med stasjonenes karakteristiske arkitektur og det omkringliggende bymiljøet. Seks kunstnere/grupper har fått i oppdrag å utforme kunstprosjekt på hver sin stasjon.

Kategori
Pågående prosjekt
Prosjektperiode
2022-2029
Sist oppdatert: 
Sirkulær stasjonsbygning med trær omkring. Kiosk og inngang til t-bane. Passasjerer på vei til og fra stasjonen. Foto av rendering.
Fornebuporten stasjon (Zaha Hadid Architects og A-lab)

Om prosjektet

Fornebubanen bygges i samarbeid mellom Oslo kommune og Akershus fylkeskommune, med mål om å utvikle et sikkert, miljøvennlig, effektivt og tilgjengelig transportsystem for en region i kraftig vekst, som legger til rette for en bærekraftig og fremtidsrettet byutvikling.

Stasjonsbygningene på Fornebubanen er viktige for byutviklingen langs traséen. Her vil kunsten, som etableres på hver stasjon, også være sentral i utviklingen av gode byrom og infrastruktur. Den vil oppleves av både de reisende og de som oppholder seg i områdene for øvrig.

Fornebubanen har avsatt 22,5 millioner kr. til kunsten. Byggekostnadene for Fornebubanen er estimert til totalt 16,2 milliarder 2018-kroner. 

Les mer om Fornebubanen, som er den største T-baneutbyggingen i hovedstadsområdet på mange tiår.

Video: Fornebubanen - virtuell reise 2023

Fornebubanen - virtuell reise

Åpen prekvalifisering og konkurranse

I februar 2023 ble det gjennomført en prekvalifisering om å utforme kunsten på Fornebubanens seks stasjoner: Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet, og Fornebu stasjon. 

Over 500 kunstnere fra store deler av Europa meldte sin interesse, og på bakgrunn av prekvalifiseringen har kunstutvalget invitert følgende 18 kunstnere til lukket konkurranse, fordelt på de seks stasjonene:

Skøyen stasjon

  • Randi Nygård
  • Andreas Siqueland
  • Sara Eliassen

Vækerø stasjon

  • Idun Baltzersen
  • Anna M. Sigmond Gudmundsdottir
  • Yngve Holen

Lysaker stasjon

  • Marthe K. Kampen og Johannes B. Hansen
  • Daniel Dewar og Grégory Gicquel
  • Signe Solberg

Fornebuporten stasjon

  • Anders Holen
  • Cecilia Jonsson
  • Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik

Flytårnet stasjon

  • Ingrid Eggen
  • A Kassen
  • Synnøve Sizou G. Wetten

Fornebu stasjon

  • Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen
  • Kaia Hugin
  • Markus Lantto og Per Kristian Nygård
Vækerø stasjon (Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter)
Lysaker stasjon (Asplan Viak, Longva Arkitekter og Arup)
Fornebu stasjon (Zaha Hadid Architects og A-lab)
Flytårnet stasjon (Mestres Wåge, Imago-Atelier de Arquitectura Engharia Lda og Josè Gigante – Arquitecto Ld)

Disse skal utforme kunst til Fornebubanen

Den lukkede konkurransen er nå ferdig, og juryen har kåret disse seks vinnerne:

Sara Eliassen for Skøyen T-banestasjon, Idun Baltzersen for Vækerø T-banestasjon, Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen for Lysaker T-banestasjon, Anders Holen for Fornebuporten T-banestasjon, A-kassen for Flytårnet T-banestasjon, og Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen for Fornebu T-banestasjon.

De seks vinnerforslagene spenner fra skulpturer inne og ute, veggmalerier, keramiske arbeider, grafiske teknikker og videoinstallasjon. 

Noen verk er lekne og underfundige, andre tar oss med på en fysisk eller mental reise.

Sara Eliassen skal lage kunst for Skøyen T-banestasjon.
Idun Baltzersen skal lage kunst for Vækerø T-banestasjon.
Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen skal lage kunst for Lysaker T-banestasjon.
Anders Holen skal lage kunst for Fornebuporten T-banestasjon.
A-kassen skal lage kunst for Flytårnet T-banestasjon.
Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen skal lage kunst for Fornebu T-banestasjon.

To stasjoner i Oslo

Skøyen stasjon og Vækerø stasjon ligger i Oslo kommune, og kunstverkene på disse stasjonene vil bli del av Oslo kommunes kunstsamling. De øvrige stasjonene ligger i Akershus, og kunsten her vil tilhøre Akershus fylkeskommunes kunstsamling.

Kunst til Skøyen stasjon

Sara Eliassen er en kunstner og filmskaper basert i Oslo, med en praksis som omhandler bildepolitikk, minnesproduksjon og skjermkultur. Eliassen avsluttet nylig en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo med prosjektet Mediating Uncertainties. Filmene hennes har vært vist på en rekke internasjonale filmfestivaler, blant disse filmfestivalen i Venezia, Rotterdam Internasjonale Filmfestival og Sundance.

Eliassens praksis involverer også prosjekter i offentlig rom. Hun programmerer film og samtaler, og inviterer ofte andre kunstnere inn gjennom bestillingsverk som del av kuratoriske samarbeidsprosjekter.

Det levende fjellet

Sara Eliassen har levert forslaget Det levende fjellet som er et stedsspesifikt audiovisuelt kunstverk med utgangspunkt i Skøyen T-banestasjon der natur møter teknologi. I dette filmcollaget møter vi individer fra den lokale Hoffselva, eksempelvis en småsalamander, og et rompetroll som blir til en rødlistet spissnutefrosk.

Verket tar form av animasjoner i heissjaktene og i nedre foaje, og følger den reisende på veien opp og ned til T-baneplattformen.

Eliassens kunstverk blir en fortelling som åpner opp og utvider stasjonens arkitektur, og som med levende fargerike bilder skaper overraskelsesmomenter som endrer seg fra gang til gang avhengig av hvilke heis du bruker.

Skøyen stasjon (Gottlieb Paludan Architects og L2 Arkitekter)

Kunst til Vækerø T-banestasjon

Idun Baltzersen bor og arbeider i Stockholm. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm, og hennes arbeider kjennetegnes av en eksperimentell framgangsmåte til det grafiske mediet og ulike trykkteknikker, dette gir avtrykk i form av arbeider i tresnitt, collage, tekstil og tre.

Grafikkens repeterende funksjon, som muliggjør produksjon av mange bilder av samme motiv, brukes som en måte å utforske identiteter og samtidige myter.

Baltzersens verk har tidligere blitt vist på Galleri Brandstrup og Kunstnerforbundet i Oslo, Galleri Magnus Karlsson, Magasin III Museum og Moderna Museet i Stockholm.

Tiden gror

Idun Baltzersen har levert forslaget Tiden gror som har tid, bevegelse og fart som tema. Forslaget består av fire deler utført i ulike materialer, og plassert i ulike soner i stasjonsområdet.

Gjennom fremstillingen av ulike figurer i bevegelse lar hun den reisende være motivet i verket, et motiv vi kan gjenkjenne og assosiere oss med. Tanken er at brukerne kan «reise» gjennom stasjonen og oppleve delene en etter en.

Gjennom bruk av materialer og motiv, refererer hun til kunst på eldre T-banestasjoner i både Oslo og Stockholm. Slik skaper Baltzersen en forbindelse mellom Fornebubanen og tidligere T-baneprosjekter. Med den gamle politistasjonen på Vækerø som et av motivene, inkorporer hun samtidig et element fra det lokale miljøet. Det håndlagde kunstneriske uttrykket, tilfører hun også den kjølige samtidsarkitekturen noe menneskelig og varmt.

Idunn Baltzersen: Tiden gror.
Idunn Baltzersen: Tiden gror.

Om samarbeidet

​Kunst på Fornebubanen organiseres som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune, Akershus fylkeskommune, Sporveien AS og Fornebubanen (FOB). 

Partene ivaretar en kunstfaglig og helhetlig organisering av prosjektet. Utover kommunens og fylkeskommunens kunstfaglige ledelse er det Fornebubanen som har ansvar for den økonomiske avsetningen.

Detaljer

Prosjektdetaljer
TYPE PROSJEKT Permanent
KUNSTFAGLIGE PROSJEKTLEDERE Mari F. Sundet og Per Gunnar Eeg-Tverbakk fra Oslo kommunes kunstsamling
Line Danielsen og Synnøve Øyen, Akershus fylkeskommune
BYGGHERRE Oslo kommune, Fornebubanen
ARKITEKT Vækerø og Skøyen: Gottlieb Paludan Architects (DK), L2 Arkitekter (NO)
KUNSTUTVALG Leif Ingholm, prosjektleder Fornebubanen
Knut Wisthus Johansen, utviklingssjef Sporveien AS 
FORVENTET FERDIGSTILLELSE 2029